Tuesday, June 14, 2016

Perlis Marathon 2016 | Me | Sandal | The Trip

image



Event besar pertama diluar kawasan lembah klang, pergi dgn bas. Beli tiket agak mudah sebenarnya, hanya guna app dgn diskaun 10% lagi 😅 cuma kena tahan la duduk dalam bas lama kalau jem.

10.30 pagi dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS), delayed pulak 20 minit huhu...tiba di Kangar sudah pon malam lebih kurang jam 8.40 malam 😭 lama kan? Hahaha...mana tak lama, byk sangat tempuh jem...maklum la musim bermula cuti sekolah Rizwan juga naik bas dan sampai sejam lebih awal (sbb bas dia bertolak awal juga)



Biasa sehari minum siang je dah 2 liter, tapi memandangkan nak naik bas lama dari pagi sampai malam hanya minum lebih kurg 1.5 liter je...aiyarkkk takut nak kencing je kang.

Sampai terus ke Stadium Kangar mencari makanan, mujur kat stadium diadakan Karnival Usahawan. Maka banyak la gerai² menjual perbagai makanan...tapi cuma beli nasi sup daging dan skewer je huhuhu itu pon dah pukul 9.30 malam.

Racekit berupa baju dan bib dah diambil awal oleh pakcik² yg naik ETS pada awal pagi, thanks Juki, HM & Isey, dorg naik ETS laju je sampai...sempat pegi membeli belah kat Padang Besar lagi tu 😅 tu belum campur kenduri kawen sape tah dorg redah...malam itu jga disertai oleh suami isteri super abg Alim & kak Yan...

Seriously aku hanya bawak sandal diy je utk larian ni, mudah dan kompak kan? 😚

12.01 malam, pelepasan kategori Full Marathon 42KM...

12.30 malam, pelepasan kategori Half Marathon 21KM...ya 😂 dupdapdupdap plan awal nak habiskan 21km ni bawah 1jam 55minit tapi tak mampu, ha ye lah...makan malam pon dah lewat, dah kategori tak cukup makan pon hari tu huhuhu...

Lebih kurang 3 ke 5 km, selisih dgn segerombolan 7-10 org Kenya kategori 42KM internasional...mak aii lari dia macam naik basikal 😭 laju sungguh

Maintain pace 5:30, WS1 tak ambil air...WS2 baru ambil air lepas tu mcm pancit je, WS3 ambil air lagi...yes kompom pancit bila pace dah naik turun menahan goncangan air dlm perot...
Teruskan lari takde minum lgsg, dapat 11km dlm 1jam...sampai 16km dgn masa 1jam 30minit, lepas tu drop...kaki macam nak cramp pulak 😭
Slow dan slow dapat 20km tapi dah 2jam...maka tamatlah larian 21km dalam 2jam 10minit.

Overall, well organized event...route dia mmg flat, cuma ada 1 flyover je menaik sikit (utk HM)
Org² kampung yg sporting berjaga tgh malam sambil menyorak setiap pelari, kanak² makcik² pakcik²...halangan jalan dan trafik yg sangat lancar 🙌

image



Sampai ke garisan penamat, jauhnya kena pusing utk ambil finisher tee dan medal...kemudian disajikan dgn nasi kandar tapi kami tak lalu nak makan pagi² buta ni...tukar² baju dan terus ke khemah surau blkg stadium utk tidur.

Esok pagi bangun ingat nak cari makanan tapi takde...karnival usahawan rupanye sampai sabtu tu je, minum ajelah yg banyak...

Pagi tu pelepasan kategori 5km & 10km, beberapa muka cari makan detected...

Kemudian agak pening juga sebab ada 1 show stage dan 1 prize giving stage dan dua² bingit dua² buat haluan masing²...hahaha, sampai Raja Perlis mai baru la show stage tu senyap utk memberi laluan pada acara penyampaian hadiah dan acara cabutan bertuah...

Lebih kurg 10.30 pagi, lepas tgu no bib yg tak bertuah ni tak dpt apa :) maka berjalanlah kita sejauh 2.45km ke terminal bas...

11.45 pagi naik bas balik, jalan jem lagi...tambah pulak hujan lebat.

Lebih kurg 10.30 malam tiba di TBS 😭 lama gile...

...and they live happily ever after

image



- THE END -

No comments:

Post a Comment