Thursday, June 30, 2016

BAHAYA GULA, GANTI DENGAN STEVIA





Apakah itu Gula?

Gula ialah bahan yang menambah kemanisan dalam makanan dan minuman. It wujud secara semulajadi dalam makanan atau ditambahkan semasa penyediaan makanan dan minuman atau ketika proses pembuatan.

Wednesday, June 29, 2016

DIET & GYM?




 *posting ini dari perspektif pengamal diet rendah karbo

Apa yang korang tau pasal diet? Kawal makan? Pergi gym?

Inilah yang selalu nak dilakukan bila seseorang nak mula diet, dan ini juga lah penyabab kenapa ramai gagal berdiet, sebab dalam kepala dah auto-set Diet > Gym.

Monday, June 27, 2016

BERAS PERANG (BROWN RICE)

Sejak mula diet awal tahun 2015, beras perang menjadi pilihan aku sebab ia kurang kanji berbanding beras putih biasa...

Ada yang kata susah nak masak beras ni, sebenarnya tak susah pun...cuma nak masak dia kena bersukat

Sunday, June 26, 2016

ANONYMOUS RUNNERS LSD & POTLUCK


24 Jun 2016 | 10 Malam | Ramadan 19 | Putrajaya

Larian LSD Anonymous Runners, di Putrajaya...ini merupakan kali pertama kami buat LSD bersama potluck dan memang potluck ni boleh kata banyak sangat makan la haiii...

Paling digemari Macaroni Bolognese yang dibawa oleh Fitri (atau nama manja OP...kikiki)
Antara yang lain...samosa, ayam bakar, roll cake, buah anggur, buah ceri, roti john...huh kenyang la

Friday, June 24, 2016

RAMADAN RUN CHALLANGE 50KM


Ramadan Run Challenge 50km
Cabaran ni dalam app Nike Running, alhamdullillah berjaya menamatkan 50km dalam 15 hari (actual date 16 hari sebab ada 19jam kat belakang)

Thursday, June 23, 2016

RAMADAN RUN #11


Larian ke 11 dalam bulan Ramadan :)
Dapat 6km, 5.5km pada awalnya tapi dah alang² tengok sikit je lagi cukupkan je la 6km hehe...

Letih? Memang letih lepas lari, tapi takde la sampai nak minum...tenaga masih cukup utk tahan sampai berbuka :)

Tips utk bertenaga bulan puasa ni, masa sahur minum sekurangnya 1 liter atau lebih pun takpe, lepas berbuka pulak paling kurang 2 liter air...

Wednesday, June 22, 2016

BERAT BADAN IDEAL


Lama dah tak timbang berat, berbulan jugak la :)
Hari ni cuba timbang sekali check tinggi, blood pressure, body fat bagai kat mesin timbang tu...

Alhamdullillah berat dah 58.8kg rupanya :) mungkin sebab puasa? BMI level ideal sejak hujung tahun lepas...
Tekanan darah pon normal :)

Tuesday, June 21, 2016

RAMADAN RUN #9

20 Jun 2016, Ramadan 15

Larian ke sembilan dalam bulan Ramadan :)
Dapat 5km, kurang rasa letih...boleh lajak 7km-10km ni, cuma waktu tak cukup sebab balik kerja lewat pulak hari tu..hihihi

Jom Cergas Ramadan !!!

Saturday, June 18, 2016

RAMADAN RUN #8 (LSD)


Ramadan Run ke 8 merangkap LSD pada 17 Jun, bersama rakan² Anonymous Runners di Putrajaya, pace memang kelaut sebab training utk full marathon katanye...hehehe :)

Dapat jugak merasa 10km bulan Ramadan ni..woohoo

Friday, June 17, 2016

RAMADAN RUN #7


Larian ke 7 dalam bulan Ramadan :)

Up sikit jarak ke 8km, saja lari pusing ke tol LDP pulak...hehe

Alhamdullillah masih ada tenaga walau pun bangun sahur lewat dan hanya sempat makan 2 biji kurma dengan sekeping roti je. Jenuh nak telan 1 liter air hehehe...

Wednesday, June 15, 2016

Ramadan Run #6


Larian ke 6 di bulan Ramadan dan yg pertama kali 6km (4 batu).

Sebelum ni memang dah set nak lari paling kurang pun 3.2km atau 2 batu sehari pun jadi la :)

Kalau orang kata boleh lari 5km tanpa air, ha ni 6km di bulan puasa hihihi...

PERLIS MARATHON E-CERT

image



Alhamdullillah e-cert Perlis Marathon dah keluar :) boleh download di http://championchip.com.my/ecert/www/perlismarathon2016.php

Minimalist Huaraches Running Sandal

image



Semua ni bermula pada hujung tahun 2015, lepas tengok orang pakai masa event Ice Watch Light Up The Night Run...

Masa tu rasa macam pelik, tak sakit ke? Pastu mula la meng google segala hal berkaitan lari pakai selipar atau sandal ni...

Tuesday, June 14, 2016

Perlis Marathon 2016 | Me | Sandal | The Trip

image



Event besar pertama diluar kawasan lembah klang, pergi dgn bas. Beli tiket agak mudah sebenarnya, hanya guna app dgn diskaun 10% lagi 😅 cuma kena tahan la duduk dalam bas lama kalau jem.

10.30 pagi dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS), delayed pulak 20 minit huhu...tiba di Kangar sudah pon malam lebih kurang jam 8.40 malam 😭 lama kan? Hahaha...mana tak lama, byk sangat tempuh jem...maklum la musim bermula cuti sekolah Rizwan juga naik bas dan sampai sejam lebih awal (sbb bas dia bertolak awal juga)

Ramadan Run

image



Bermula 1 Ramadan pada 6 Jun lepas, saya mula lari jarak yg dekat...maklum la puasa -_-

Dah set setiap sesi paling minima 2 batu (lebuh kurang 3.2km) nak lari lebih tapi agak semput jugak la beberapa hari puasa ni..
Route larian hanya pusing keliling jalan berhampiran rumah je.

Insyaallah akan mula naikkan sikit jarak tu ke 4km atau 5km...