Monday, November 5, 2012

SETUP OPENVPN DI SAMSUNG GALAXY Y



Mula2 download file2 berikut...


  • Bussybox Installer (kat Google Playstore - install)
  • OpenVPN Installer (kat Google Playstore - install)
  • OpenVPN Setting  (kat Google Playstore - install)
  • Root Explorer DISINI (install)
  • Tun.ko DISINI (copy ke sdcard/openvpn)
  • File Update.zip DISINI (copy ke sdcard)


Dah settle yang atas tu?

Buat satu folder baru di sdcard, nama openvpn...folder ni utk korang simpan config dan certificated2 vpn korang serta kat sini juga korang simpan file tun.ko ye...

Sekarang korang kena root dulu galaxy y korang...guna file update.zip yang korang download tadi yang di copy ke sdcard (tidak dalam mane2 folder).
Off-kan galaxy y korang, lalu buat macam ni...


  • Tekan Volume Up + Home + Power (jangan lepas)


Tunggu sampai keluar logo Samsung tu dan lepaskan button Power, dua button lagi tu hold dulu sampai korang nampak mode recovery...

Di mode recovery ni korang kena gunakan Volume Up utk keatas, Volume Down utk kebawah dan Home utk membuat pilihan...

Pilih "Apply update from sdcard" dan "install"

Bila selesai pilih "Reboot" dan galaxy y korang akan boot up (hidup). Korang akan nampak satu apps baru kat drawer iaitu "Superuser", galaxy korang dengan rasminya telah di root!

Sekarang run app Busybox Installer dan buat pilihan berikut...

Pilih Busybox yang paling baru, destinasi pastikan di /system/xbin/

Run OpenVPN Installer dan pilih destinasi ke /system/xbin/openvpn
Run OpenVPN settings, tekan menu dan pilih Advanced


Tick Load tun kernel module, kemudian pilih TUN  module settings

Load module using - insmod, Path to tun module - /sdcard/openvpn/tun.ko


Kemudian run Root Explorer dan cari /system/xbin/ buat satu folder baru disini letak nama "bb"
di /system/xbin/ cari file ifconfig dan route lalu copy dalam folder "bb" tadi...

Tekan lama2 kat folder bb, ifconfig dan route . Pilih  permission lalu set permission ketiga2 file tu macam atas ni...
Dah siap semua tu? Run OpenVPN Settings, tick OpenVPN, pilih config korang utk menyambung ke server vpn...tunggu hingga disambungkan....jika ok dapat la macam di bawah ni.....