Sunday, April 3, 2011

Cara Posting Blog Dari Handphone Melalui Email

Minat Blogging? Tapi bukan selalu depan komputer? Laptop pulak harap wifi free je?
Ni ada satu cara utk update atau posting blog tanpa menggunakan komputer...

Ada handphone? Tapi yang boleh hantar email la...Ramai org guna Blackberry, Android sekarang. So, lebih mudah utk hantar email...

Caranye mudah je...

Mula-mula, login ke dashboard korang kat blogger.com...
Lepas tu klik kat Settings...


Kemudian, klik Email & Mobile...


Pegi kat Posting Options, di emailid tu akan keluar email korang, contoh "miss.SecretWord@blogger.com
masukkan SecretWord korang...sebagai contoh "newpost"
Akan jadi macam ni miss.newpost@blogger.com
Kemudian tick kat Publish emails immediately
Dah? Save Settings!


Bila2 rase nak update blog korang, hantar email dari handphone ke alamat yang dah korang pilih tu..contoh ke miss.newpost@blogger.com
Kat bahagian Subject to biarkan kosong je...
Boleh attach gambar sekali tapi pastikan format JPEG sahaja...(hingga 10mb)

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment