Sunday, April 10, 2011

Free SMS dengan MostSMS

Salam...hmm, suka SMS? Nak FREE sms? Ok...kali ni aku nak share macamane nak hantar SMS FREE dari internet ke handphone!!

Guna MostSMS.com, 100% free sms utk korang guna tapi limit 40 sms saje buat masa ni (sebelum ni 33 sms je).

Mula-mula...login www.mostsms.com, Klik kat "Create an account. It's Free!"


Lepas tu isi form ni dengan lengkap...letak nombor yang aktif ok (yang tengah pakai skrg)
Klik "Signup"


Sukses!!! Korang akan dapat SMS yang mengandungi Password sementara...


Klik Login tu...login dengan nombor korang dan password sementara tu...

Korang akan terus dibawa ke page ni utk tukar password sementara ke password baru pilihan korang...
1.Letak password sementara
2.Letak password baru
3.Klik "Save Changes"


Last sekali sampai la kat page Compose SMS ni,
1.Baki SMS harian
2.Letak nombor penerima SMS korang
3.Text SMS (limit 100 chars je)
4.Klik "Send SMS" utk hantar sms...


Selamat mencuba...!

Tuesday, April 5, 2011

Sunday, April 3, 2011

Buat Energy Saving Di Blog

Biase tengok page macam ni bile pegi mane2 blog? (biar sekejap keluar page ni)


Ni Energy Saving namanye...macamane nak buat?
Senang je, login kat dashboad blogger.com korang...

Lepas tu masuk Design>Edit HTML>Expand Widget Template...

Klik Ctrl+F

Cari <head>

Lepas tu paste code kat bawah ni di bawah <head>

(halakan mouse kemudian tekan Ctrl+C utk copy)


Kemudian Save Template! Lihat hasilnye dengan membiarkan blog korang seketika...

Selamat memcuba!

Cara Posting Blog Dari Handphone Melalui Email

Minat Blogging? Tapi bukan selalu depan komputer? Laptop pulak harap wifi free je?
Ni ada satu cara utk update atau posting blog tanpa menggunakan komputer...

Ada handphone? Tapi yang boleh hantar email la...Ramai org guna Blackberry, Android sekarang. So, lebih mudah utk hantar email...

Caranye mudah je...

Mula-mula, login ke dashboard korang kat blogger.com...
Lepas tu klik kat Settings...


Kemudian, klik Email & Mobile...


Pegi kat Posting Options, di emailid tu akan keluar email korang, contoh "miss.SecretWord@blogger.com
masukkan SecretWord korang...sebagai contoh "newpost"
Akan jadi macam ni miss.newpost@blogger.com
Kemudian tick kat Publish emails immediately
Dah? Save Settings!


Bila2 rase nak update blog korang, hantar email dari handphone ke alamat yang dah korang pilih tu..contoh ke miss.newpost@blogger.com
Kat bahagian Subject to biarkan kosong je...
Boleh attach gambar sekali tapi pastikan format JPEG sahaja...(hingga 10mb)

Selamat mencuba!