Saturday, March 26, 2011

Tutorial aktifkan Facebook Places di Blackberry

Tutorial sebelum ni aku ajar macamana nak buat utk Foursquare update di wall Facebook. Namun Facebook juga ada buat applikasi seperti Foursquare iaitu Places.




Tapi, mungkin ada diantara anda yang tak boleh guna applikasi ni kat blackberry kan?
Biasanye places tu macam ni..



Nampak button "Check In" tu? Tapi kalau takde button tu macamana nak check in? jawapannye mamang tak boleh..

Jadi, utk post ini aku tunjuk cara bagaimana nak buat Places di applikasi Facebook di Blackberry tu berfungsi...

1. Mula-mula logout Facebook kat Blackberry tu...
2. Kemudian buka bluetooth dan pairingkan dgn apa-apa handphone lain...
3. Tutup bluetooth
4. Masuk ke menu>Option>Advanced Options>GPS (atau Location Setting)
5. Pastikan ada nama pairing handphone tadi di GPS Data Source. GPS Services>Location Off
6. Pastikan ada macam ni kat GPS Location :-

Latitude:                     N 0 0.00'
Longitude:                  W 0 0.00'
Fix Time:                    None
Number of Satellites:   0
Accuracy:                   0.0 m
---------------------------------
Location Data:            Enable

Lepas tu boleh la login Facebook tu dan guna Places...button "Check in" kat Facebook tu dah muncul!!!




rahsianye: Bluetooth tu mesti pernah pairing dan jgn padam pairing di bluetooth.

Tutorial Update Check In Foursquare di Facebook utk Blackberry, Android, iPhone

Ada Blackberry? Android? iPhone? ada Facebook kat handphone tu? ada Foursquare pulak? tapi...
bila Check in vanue kat Foursquare tu tak boleh update kat wall Facebook?




Berikut adalah cara utk buat foursquare BOLEH update di wall Facebook...

pastikan buat ni dulu...
- Logout Facebook kat Blackberry tu
- Logout juga Foursquare kat Blackberry tu

1. Login Facebook melalui komputer
2. Remove applikasi FourSquare dari Facebook
3.Logout Facebook

kemudian...

1. Login Foursquare dari komputer
2. Pergi ke Setting
3. Scroll ke bawah ada Linked Accounts
4. Di logo Facebook tu klik change
5. Klik Unlink your Facebook account from Foursquare
6. Logout Foursquare

step terakhir...

1. Login Foursquare
2. Setting>Linked accounts
3. klik "Link to your Facebook Account"
4. Benarkan applikasi Foursquare utk Facebook anda
5. Selesai....

Lepas tu bolehla login Facebook dan Foursquare kat Blackberry tu...
Kemudian boleh dah update Check in Foursquare to kat Facebook...



Selamat mencuba....hehe

Sunday, March 6, 2011

Profile Facebook



Cun x profile page ni? mcmane nak buat? senang je...mula2 login kat facebook, lepas tu buka www.profile-maker.com
terlalu ringkas dan senang je nk faham, bile dah buka tu cuma upload gambar mane yg korang nak buat sebagai profile picture...
lepas tu adjust2 sikit gambar tu, boleh zoom in, flip...last skali tekan create profile kat atas kanan...
tunggu habis loading...
lepas tu cuma "make this as profile picture" je....
dan...walaaa....jadi la profile wall korang macam kat atas ni.....