Sunday, December 26, 2010

EASEUS PARTITION MASTER Format memory kad rosak/bermasalah

Anda pernah format apa2 flash memory? mcm pendrive n memory kad?

Bila connect je kat usb port, klik kt file memory tu tapi keluar ayat memory anda tu kena format dulu baru boleh buka/guna...anda pun klik la format...

masa format tu pulak (bile dah hujung2) keluar ayat lebih kurang mcm ni...


"Windows was unable to complete the format"

lepas tu pc hang sekejap (bile cabut usb ok pulak)
mcmane nk buat tu? memory kad/flash korap?
Anda mungkin pernah buat cara ni utk buat ia berfungsi balik

Right-klik MY COMPUTER>MANAGE>DISK MANAGEMENT>right-klik partition memory yg rosak tu>FORMAT

lepas tu nampak mcm ok, tapi bile klik lagi kat flash tu still pc anda kata belum format (tak boleh akses juga)
nak buat mcmana lagi?
ini penyelesaiannya...

mula2, download ini barang >> FREE DOWNLOAD SINI <<

benda ni namanye EASEUS Partition Master
siap download...RUN la program ni, install kat pc...
dah siap install...
cucuk memory kad/flash drive yg korap tu kat usb...
buka Partition Master ni...

nanti keluar mcm ni...


KLIK KAT MEMORY_ANDA (contoh)


KLIK ICON "FORMAT" TU, BILA KUA POPUP TU KLIK JE "OK"


NAMPAK "OPERATIONS PENDING" KAT KIRI BAWAH TU? LEPAS TU KLIK "APPLY"


KELUAR JE POPUP NI, TEKAN "YES" JE


SETTLE...lepas tu memory kad/pendrive anda tu akan back to normal...

selamat mencuba...

Wednesday, December 15, 2010

hmm...mane nk pegi ye?

haha...saya buntu tak tau nk update blog ni dgn destinasi seterusnye la, bkn pe..saya ni jarang2 skali pegi bcuti...hehe

ada sape yg sudi nk sponsor ke? hehe...klu ada bleh la buat mcm dlm tv tu..dan sentiasa terupdate la blog yg tak seberape ni dgn guide2 travel dlm negara dgn bajet yg sgt minimum...hehe












fairus777@gmail.com