Sunday, December 26, 2010

EASEUS PARTITION MASTER Format memory kad rosak/bermasalah

Anda pernah format apa2 flash memory? mcm pendrive n memory kad?

Bila connect je kat usb port, klik kt file memory tu tapi keluar ayat memory anda tu kena format dulu baru boleh buka/guna...anda pun klik la format...

masa format tu pulak (bile dah hujung2) keluar ayat lebih kurang mcm ni...


"Windows was unable to complete the format"

lepas tu pc hang sekejap (bile cabut usb ok pulak)
mcmane nk buat tu? memory kad/flash korap?
Anda mungkin pernah buat cara ni utk buat ia berfungsi balik

Right-klik MY COMPUTER>MANAGE>DISK MANAGEMENT>right-klik partition memory yg rosak tu>FORMAT

lepas tu nampak mcm ok, tapi bile klik lagi kat flash tu still pc anda kata belum format (tak boleh akses juga)
nak buat mcmana lagi?
ini penyelesaiannya...

mula2, download ini barang >> FREE DOWNLOAD SINI <<

benda ni namanye EASEUS Partition Master
siap download...RUN la program ni, install kat pc...
dah siap install...
cucuk memory kad/flash drive yg korap tu kat usb...
buka Partition Master ni...

nanti keluar mcm ni...


KLIK KAT MEMORY_ANDA (contoh)


KLIK ICON "FORMAT" TU, BILA KUA POPUP TU KLIK JE "OK"


NAMPAK "OPERATIONS PENDING" KAT KIRI BAWAH TU? LEPAS TU KLIK "APPLY"


KELUAR JE POPUP NI, TEKAN "YES" JE


SETTLE...lepas tu memory kad/pendrive anda tu akan back to normal...

selamat mencuba...

Wednesday, December 15, 2010

hmm...mane nk pegi ye?

haha...saya buntu tak tau nk update blog ni dgn destinasi seterusnye la, bkn pe..saya ni jarang2 skali pegi bcuti...hehe

ada sape yg sudi nk sponsor ke? hehe...klu ada bleh la buat mcm dlm tv tu..dan sentiasa terupdate la blog yg tak seberape ni dgn guide2 travel dlm negara dgn bajet yg sgt minimum...hehe












fairus777@gmail.com

Sunday, October 10, 2010

DESTINASI BAJET - Port Dickson

  • Target : Teluk Kemang, Port Dickson, N.Sembilan..
  • Transport : BAS
  • Subjek : Seorang..
  • Starting Point : Kuala Lumpur
Untuk destinasi percutian ke Teluk Kemang, Mula2 naik bas ke Seremban..Saya gunakan bas SKS-KL untuk ke Terminal One, Seremban...
Tambang RM6.00

  • Jumlah : RM6.00
Tiba di Terminal One, naik pula bas Cityliner di Platform 18 untuk ke Port Dickson...
Tambang RM4.00


  • Jumlah : RM10.00
Sampai di Port Dickson, naik lagi satu bas Cityliner untuk ke Teluk Kemang...
Tambang RM2.00


  • Jumlah : RM12.00
Semasa dalam bas tu, perhatikan laluan sebelah kanan...
Lepas Bayu Beach Resort ada PD Marina World Resort, bila nampak Dataran Teluk Kemang..Tekan loceng!!! Dah sampai...



  • CHECK IN...
Cari hotel, banyak hotel2 bajet kat sini...
Kos sekitar RM35-RM50 (untuk hari bekerja), RM55-RM88 (hari cuti) bergantung dengan keselasaan anda...kalau nak yang bagus mahal la sewa untuk satu malam...
Saya pilih yang murah RM40.00 (satu malam)...


  • Jumlah : RM52.00
Lepas dapat hotel, saya makan dulu...sebelum pergi mandi laut...
Menu - Mee Hailam dengan Ais Kosong je..RM4.00





  • Jumlah : RM56.00

Lepas kepenatan mandi laut, balik hotel...mandi dan rehat dulu sebelum keluar untuk makan malam...

Makan malam, dekat restoran tomyam seberang jalan besar Dataran Teluk Kemang...Ape nama kedai ni? tah la, signboard dia tulis Tom Yam je...
Menu - nasi putih, tomyam ayam dan air teh o ais...RM6.70



  • Jumlah : RM62.70
Sebelum balik hotel lepas makan malam tu saya tapau lagi mee goreng dengan air teh o ais, saya rasa macam tak cukup makan je...hehehe...RM4.70

  • Jumlah : RM67.20
Esok paginye...bangun lewat beb, penat sangat mandi laut semalam...huhu...
Lepas mandi, siap2 untuk checkout 12pm...

Lepas checkout jalan2 tepi pantai...kat tepi pantai ni ada gerai2 jual pelbagai hasil laut dan cenderahati...saya beli sikit je...RM10 - 3 barang...






  • Jumlah : RM77.20
Lepas tu singgah makan dulu sebelum bertolak balik...
Menu tengahari ni - nasi goreng dengan A.B.C...RM6.50



  • Jumlah : RM83.70
Balik!!! Tunggu bas Cityliner kat tepi jalan besar je untuk ke pekan Port Dickson...
Tambang RM2.00

  • Jumlah : RM85.30
Kemudian naik lagi bas Cityliner dari situ untuk ke Terminal One Seremban...
Tambang RM4.00


  • Jumlah : RM89.30
Sampai kat Terminal One Seremban, ni bas last dinaiki untuk ke Kuala Lumpur...
Kalau pegi saya guna bas SKS-KL, balik ni saya guna bas SUASANA EDARAN kat platform 39-40...
Tambang sama je RM6.00



  • Jumlah keseluruhan : RM95.30
Bajet tak? tak sampai RM100 pun...kalau shoping2, kat pantai pulak layan jetski atau banana boat pun mungkin dalam RM150.00 cukup dah...
Kalau buat macam dalam TV tu 3 hari 2 malam pun dalam RM200.00 je cukup...lain la kalau korang memang boros punye orang...RM1000.00 pun abis...hehe...Sekian